maandag 16 februari 2009

We gaan de laatste week in

(Als je een reactie wil geven: klik op 'reacties' onder het bericht.)

Maandag 16 februari
Annemarie was een beetje ongerust over het effect dat de voorspeelsessie bij de minister en de staatssecretaris zou hebben. 
Ze herinnert zich hoe onzeker de actrices drie jaar geleden kort voor de premiere van 3 years... werden. Met name over hun wijze van acteren. En toen hadden we nog niet eens een dergelijke seance op het  ministerie achter de kiezen, met een staatssecretaris die hen een beetje begon te regisseren. 
Ze vroeg ze dus wat hun gevoelens waren over het gebeuren. 
En godzijdank, ze waren zo postief als maar kon. Er is veel met ze gebeurd tussen drie jaar geleden en nu. Ze zijn er zich nu werkelijk van bewust dat deze nieuwe speelstijl van waarde is en ze zijn er heel gelukkig mee. 
Waarschijnlijk is de nieuwe, eenvoudige, vertellende speelstijl zo totaal anders dan de strikte stijl die ze in hun opleiding geleerd hebben, dat de ene de andere niet bijt. Het is alsof ze een radicaal nieuwe taal leren, en tegelijkertijd hun eigen taal behouden. De speelstijl die ze hier op school leren is een stijl van grote gebaren en extreme mimiek. En de verhaallijnen zijn vrij eendimensionaal wat verband houdt met het dansen en spelen van de Cambodiaanse klassieke mythen en sagen. 


En verder: het toneel staat er! 
Er zijn 80 matjes af van de 200. 
De visual artists zitten op de grond rijstzakken aan elkaar te naaien. We hebben ontdekt dat op de zakken staat 'made in Thailand' en dat is niet zo handig omdat de Thai niet de grootste vrienden van de Cambodianen zijn. Dat moet dus allemaal weggespoten.

Alan, de miracoleuse technicus uit Singapore is aangekomen. 
Hij heeft onze geluidsapparatuur in de koffer gemonteerd. Het werkt. Nu nog de speakers en een generator. En dan moet er opnieuw gerepeteerd worden om de stemmen prettig in de microfoons te laten klinken.


feestje op de boot

Gister hadden we het traditionele produktie uitje met de hele crew. Een drie uur durende boottocht op de Mekong en de Ton Lesap rivier bij zonsondergang. 
Altijd heel veel eten, veel drinken, alleen maar lieve mensen, de ene foto na de andere werd genomen. 
Erg goed zo vlak voor het ingaan van de laatste week.

Vandaag interviews met de 'Cambodian Daily' en  de 'Volkskrant'.

En de poster is klaar!

Groetjes Annemarie en Richt.

2 opmerkingen:

 1. Beste mensen en lieve Richt,

  Heel veel toi toi voor in de laatste week!

  liefs Noeschka

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Annemarie,

  Ik ben een Nederlandse studente die hier in Phnom penh in het ziekenhuis werkt, en ik zou graag komen kijken naar de premiƩre van het theaterstuk. Vind het een enorm leuk initiatief! Zou je misschien op deze site kunnen zetten waar het is? Dan kan ik het opzoeken zaterdag.

  Vriendelijke groet,

  Marinke Flapper

  BeantwoordenVerwijderen