maandag 19 januari 2009

Eerste repetitiedag

(Als je een reactie wil geven: klik op 'reacties' onderaan het bericht)

Maandag 19 januari
Annemarie legt het concept van de voorstelling uit aan de vier actrices Sina, Sokly, Thiery en Sovanna. Het duurt even.

We beginnen de scenes te lezen
* Nurse
Twee vrouwen. Vrouw 1 vertelt over de dood van haar vader in een Khmer Rouge ziekenhuis en de agressieve houding van een jonge zuster.
Vrouw 2 de zuster van toen vertelt over haar droom om dokter te worden om zieke mensen te helpen. Ze vertelt hoe gelukkig ze was toen ze een zuster kon worden en hoe teleurgesteld ze was toen ze zich realiseerde dat het Khmer Rouge ziekenhuis mensen niet geneesde, maar ze juist doodde.
deze twee vrouwen ontmoeten elkaar op het podium. Vrouw 2 zegt tegen vrouw 1 "Het spijt me , hoe ik je vader heb behandeld." Vrouw 1 weet niet of ze de verontschuldigingen kan accepteren.
* Student
Een lange monoloog van een man van in de vijftig over zijn verleden.
He was een student tijdens het Lon Nol regime voor de Pol Pot periode, welke een extreem corrupt en gruwelijk regime was. Hij vertelt hoe hij deelnam aan de studentendemonstraties tegen Lon Nol, hoe hij in de gevangenis kwam en werd gemartels. Toen hij uit de gevangenis kwam liep hij met hoge verwachtingen op een betere wereld in de armen van Khmer Rouge met hun beloften op een betere wereld. Hij vertelt hoe hij wederom teleurgesteld was toen hij de gruwelijkheid van het regime zag. Dan vertelt hij over zijn leven in het hier en nu, hij is een gerespecteerd man en elke zaterdag als hij naar de markt gaat ziet hij zijn moeder. Ze kijkt niet naar hem en hij durft niet te praten omdat hij schuldig voelt over zijn verleden.
Het volgende deel is de moeder. Ze vertelt dat ze zich schaamt voor haar zoon, maar dat ze  nog steeds elke zaterdag naar de markt gaat.
Aan het eind spreekt de zoon en vraagt zijn moeder 'wil je me alsjeblieft vergeven?" Ze zegt "Het leven is niet meer hetzelfde. Zoon." Tenslotte zingt Sokly een lied dat zij zelf heeft geschreven, over de eindeloze liefde van een moeder voor haar kind.

Nu heb je drie van onze scenes gelezen.
De andere vier zullen in de volgende blogs beschreven worden.

We hadden lunch met Youk Cchang (DCCam), Sayana Ser en Rith (van Amrita, ook betrokken bij de productie van deze voorstelling)
De belangrijkste kwestie was 'waar gaan we de eerste voorstelling spelen?' Het zou het beste zijn als we een open lokatie vinden in of dichtbij Phnom Penh waar we de set kunnen bouwen,zoals het ook zal zijn tijdens de tour in de provincie. Youk Cchang noemde vijf opties en morgenochtend gaan we op loktiebezoek.
Hij is snel, snapt wat Annemarie doet en bedoelt en vindt de scenes mooi.
Hij zal een grote steun zijn tijdens het proces.

Einde van de dag.
Groetjes Annemarie en Richt2 opmerkingen:

  1. wat heerlijk om de foto's te zien van de geliefde bekenden, en dat Sokly erbij is.. wat een wondertje. Snap totaal niet hoe het werkt zo'n blog(als ik mezelf anonimiseer blijkt er iets te gebeuren!) maar fantastisch om alles op deze manier te kunnen volgen - veel liefs aan alle bekenden, xMarijkeS

    BeantwoordenVerwijderen