maandag 26 januari 2009

Gelukkig Nieuwjaar!(Als je een reactie wil geven: klik op 'reacties' onderaan het bericht.)

Maandag 26 januari
Vandaag begint het jaar van de os.
Chinees Nieuwjaar in Phnom Penh.
Er is een behoorlijk grote gemeenschap in Phnom Penh, dus Chinees Nieuwjaar is een driedaagse festiviteit. Voordat we naar het vliegveld gingen om Ferry op te halen, was onze straat opeens gevuld met Chinese leeuwen en trommelaars. Wij verblijven in een Chinees hotel en vijf leeuwen kwamen al dansend onze niet zo grote lobby binnen. Het was een prachtige, kleurrijke gebeurtenis.

Een verhaal over het verschil tussen twee culturen:
Toen we vanmiddag op het produktiekantoor kwamen wilde Sal even met Annemarie praten. De actrices hadden hem gezegd dat ze niet de hele dag op de grond konden zitten, dat ze daar pijn van in hun rug kregen. En misschien, heel misschien, kon hij vragen of ze af en toe op een stoel mochten zitten. Toen Annemarie hem vroeg waarom ze dat niet met haar zelf hadden besproken, zei hij dat het hier ging om een verschil in cultuur. Zij zien Annemarie als een 'teacher' en ze denken dat zij wil dat ze op de grond zitten. Wat absoluut niet het geval is. Het is juist een gewoonte van de Cambodianen om op de grond te zitten. Maar zij denken dat ze de 'teacher' beledigen waneer ze haar zouden zeggen dat ze af en toe op een stoel willen zitten. Deze tradities zijn ons en onze Europese ideen, compleet vreemd. 
Het werd opgelost met een goed gesprek.
De actrices zeiden trouwens ook nog "Het is echt onbeleefd voor ons om op de grond te zitten met onze voetzolen naar Annemarie gericht."
Goed, kortom, een interessante botsing tussen twee culturen.

Einde van de dag.
Groetjes Annemarie en Richt.

2 opmerkingen:

  1. ja gelukt. nou dames, 't is hard werk zo wat ik allemaal lees. Wat een ervaringen.
    Wat een mooie kleuren, wat fijn dat jullie de werken van die dichter mogen gebruiken.
    Heel veel succes en een fijne tijd.
    xxLilian

    BeantwoordenVerwijderen